Bisongo Wall

Year: 2016
Country: Burkina Faso

Project Description

The community of Gogo is home to a small preschool (bisongo) that provides education, nurturing, and meals for its students. The facility lacks a functional fence, however, allowing goats to wander onto the property and destroy gardens and vegetation. The lack of controlled access also means the facility has suffered considerable damage over the years, namely to its bathrooms which the surrounding community frequently uses. There have also been instances of theft, causing the loss of valuable instructional materials. This project proposes the erection of a cement wall designed to surround the preschool, maintain the facility’s structural and logistical integrity, and protect students while keeping out goats, distractions, and other dangers. The wall will be painted with visual aids and educational materials, providing students with the chance to receive new ways to stimulate their thinking.

 

Progress Update: 1/23/2017

The wall is now over 80% constructed with the final sections slated for completion in one more month. Community members have been impressed with this effort, particularly the speed with which the wall has taken shape.

 

Testimonials

“I owe World Connect a great thank you. I have seen extremely positive reactions from the community in regards to the project.” — Andrew, Peace Corps Volunteer

“This wall will give security to the children at the Bisongo, as the old fence was not good. Without the distractions that the old fence created, the students will receive a better education. The wall is also good for the parents, and their thoughts of the security of their children.” — Evariste, Project Leader

“This is a good project. It will aid the community with planting a garden. It will help us (the teachers), because the older village kids cannot enter the Bisongo to break and steal things. We can offer a better education to the children of Gogo. We can use the land at the school for the community, and we can fix things for good (latrine doors, playground equipment). The wall will make the community take the Bisongo more seriously, and the COGES will be more involved.” — Gamilla & Zalissa, Project Participants